Wanneer een verstopte neus sinusitis wordt…

Wanneer een verstopte neus sinusitis wordt…

Het begint met een verstopte neus en voordat je het weet heb je een sinusitis of bijholteontsteking. Zo'n ontsteking doet flink pijn en bemoeilijkt het ademen via de neus.

In de schedel zitten verscheidene holle ruimtes of sinussen. 2 holtes bevinden zich achter de neus, 2 achter de ogen, 2 in de bovenkaak en 2 in het voorhoofd. Men spreekt van een voorhoofdsholteontsteking indien de ontsteking zich manifesteert in de bijholten van het voorhoofd.

 

Bijholtes verstopt met slijm

De holtes staan via kleine kanaaltjes in verbinding met de neus. Het slijmvlies dat de neus van binnen bedekt, loopt via de verbindingskanaaltjes door in de bijholten. De holtes zelf zijn normaal gesproken gevuld met lucht.

Als je verkouden bent of last hebt van hooikoorts kunnen de holtes gevuld raken met slijm. In dit slijm zitten soms ook bacteriën, virussen of schimmels. Deze kunnen dan een ontsteking veroorzaken. Zo'n ontsteking wordt sinusitis of bijholteontsteking genoemd. Meestal blijft de ontsteking niet beperkt tot één holte.

Mensen zeggen al snel dat ze een sinusitis hebben. Soms hebben ze dan wel een ontsteking in één van de bijholtes maar vaak blijkt het simpelweg om een erge verkoudheid te gaan.

 

Verkoudheid wordt sinusitis

Bijholteontsteking begint meestal met de symptomen van een verkoudheid. Een verkoudheid gaat normaal voorbij na 1 week. Sinisutis daarentegen blijft langer aanslepen. De ontsteking blijft minimaal één week en meestal zelfs vier weken. Daarbij doet je gezicht pijn, zeker rondom de neus, ogen, kaak of vlak boven de wenkbrauwen. Soms krijg je er ook koorts bij. De hoofdpijn verergert meestal wanneer men het hoofd voorover buigt.

Meestal heeft men ook last van een verstopte neus met dikke, etterige afscheiding.

Als de ontsteking meer dan twee maanden duurt, spreekt men van chronische sinusitis. Deze wordt best behandeld door een arts.

 

Behandeling

  • Antibiotica hebben over het algemeen niet veel effect op de chronische ontsteking. Enkel in acute gevallen met koorts en ontsteking wordt een beperkte  antibioticakuur gestart.
  • Neussprays om de neus vrij te maken kunnen wel enige verlichting bieden, maar mogen niet meer dan 1 week worden gebruikt.
  • Neussprays op basis van corticosteroïden zijn een goede behandeling. Deze zijn pas werkzaam na 1 week gebruik en mogen wel langdurig gebruikt worden. Voorbeelden zijn : Avamys®, Nasonex® of Mometasone neusspray,..

Een goede toedieningstechniek is belangrijk om lokale bijwerkingen te vermijden en de werking van de medicatie in de sinussen te optimaliseren. 

1. Schud de neusspray goed vóór gebruik
2. Verwijder de plastic beschermdop van de neusspray
3. Snuit uw neus om de neusgaten vrij te maken
4. Buig uw hoofd licht voorover
5. Breng de tuit van de neusspray in een neusgat
6. Richt de neusspray naar de buitenkant van de neus, weg van het neustussenschot
7. Adem rustig in door de neus en activeer gelijktijdig de neusspray door er éénmaal op te drukken. Let op: hard snuiven mag niet want zo komt het geneesmiddel in de keel terecht i.p.v. in de neus
8. Adem uit door de mond
9. Herhaal stappen 4 tot 8 voor het andere neusgat
10. Veeg na gebruik van de neusspray het neusstuk voorzichtig af met een zakdoek of papieren doekje

OPM.: de neus niet snuiten net na gebruik neusspray, want zo gaat het geneesmiddel verloren

Bron: BCFI; apotheek.nl; SKP
Instructiefilmpje toedieningstechniek:
www.nationalasthma.org.au

  • Spoelen of douchen met een zoutoplossing (Natrium Chloride 0,9 %) kan ook goed helpen. Daarvoor bestaan kannetjes of neusdouches waarbij het zout (9 gr per liter) in  lauwwarm water wordt opgelost. Er bestaan ook fysiologische oplossingen die reeds klaar zijn voor gebruik, zoals Sterimar ®, Physiomer®, ...  Dit kan je zo vaak gebruiken als je maar wilt.
  • Een warmtekompres op de getroffen holtes leggen of stomen met etherische oliën van eucalyptus, munt, tijm  kan ook verlichting geven. In de apotheek vindt u ook producten met een specifieke samenstelling van etherische oliën om te inhaleren bij een neusverkoudheid of beginnende sinusitis.
  • Neem desnoods een paracetamol/Dafalgan® om de pijn te verlichten.

Roken heeft een irriterend effect op het slijmvlies in je neus en holtes. Het is daarom raadzaam om in ieder geval gedurende de ontsteking te stoppen met roken.

Bron : Gezondheidsnet.nl
mens-en-gezondheid.infonu.nl